Temizleme işlevi, bir sayfanın sunucusunu temizlemenin kullanışlı bir önbellek temizleme yoludur. Bu, viki yazılımını sayfayı tamamen yeniden oluşturmaya zorlar.

Örneğin, bazı sayfalar genellikle şablonlar kullanır ve bu şablonlarda yapılan düzenlemeler maddelerde her zaman hemen güncellenmeyebilir. Değişiklikleri düzgün göremiyorsanız, sayfayı temizlemek yardımcı olabilir. Ayrıca yardımcı olabileceği için tarayıcı önbelleğinizi tamamen yenilemeyi önerilir.

Nasıl temizlenir

Not: Temizleme genellikle çok hızlıdır, ancak sunucular çok meşgulse potansiyel olarak birkaç dakika sürebilir.

Purge komutunu gösteren bir URL örneği.

Herhangi bir Fandom madde sayfasında:

  1. URL'nin sonuna ?action=purge metnini ekleyin
  2. Bu bağlantıyı ziyaret edin; sayfa kısa sürede yenilenmelidir

URL bir #çengel içeriyorsa, temizleme kodunu bu bölümden önce eklediğinizden emin olun.

Alternatif olarak, sayfa için düzenleme moduna geçip herhangi bir değişiklik yapmadan kaydederek boş düzenleme yapabilirsiniz.

Nasıl çalışır

Bir sayfada değişiklik yapıldığında, MediaWiki yazılımı değişikliği ana veritabanına kaydeder. Oturum açmamış bir kullanıcı sayfayı bir dahaki sefere görüntülediğinde, bu sayfanın bir kopyası ikincil sunucular kümesindeki bir "sunucu önbelleğine" yapılır. Sayfa tekrar değiştirilene kadar, o sayfayı görüntülemeye çalışan tüm oturum açmamış kullanıcılara sunucu önbelleğindeki aynı kopya gösterilecektir. Bu şekilde, görüntüleyen ancak düzenleme yapmayan kullanıcılar ana veritabanı sunucusunda bir yük oluşturmaz ve sayfanın en son sürümünü görmeye devam eder.

Normalde, bir değişiklik yapıldığında, sayfa "dokundu" olarak işaretlenir ve yazılım, sunucu önbelleği için sayfanın yeni bir kopyasını oluşturur. Bununla birlikte, bir alt sayfada veya şablonda bir değişiklik yapıldığında, ancak onu geçen madde sayfasında değiştirilmediğinde, "madde sayfası", "dokundu" olarak işaretlenmez ve önbellek için hemen yeni bir kopya oluşturulmaz. Bu nedenle madde sayfasını görüntüleyen herkes, alt sayfanın veya şablonun eski sürümlerini içeren önbelleğe alınmış bir sayfa görebilir.

Purge komutu, sunucu önbelleğini sayfanın eski sürümünü temizlemeye zorlar. Sayfa bir sonraki görüntülendiğinde, tüm alt sayfaların ve şablonların yeni sürümleri dahil olmak üzere sayfa sıfırdan yeniden oluşturulacak ve sunucu önbelleği için yeni bir kopya oluşturulacaktır.

Aşırı durumlarda bunun birkaç dakika sürebileceğini unutmayın. Sunucuların daha fazla çalışmasına neden olduğu için, lütfen purge komutunu aşırı kullanmaktan kaçının.

Ayrıca bakınız

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.